Bogen “Jens Vejmand” er en kunstnerisk fabuleren over det folkekære digt af Jeppe Aakjær – 27 tegninger med en underspillet dramatik med udgangspunkt i tekstsekvenser fra digtet. Digtet kan man nærmest betegne som en sokkelsten i dansk lyrik og som en voldsom manifestation af arbejdets hårde vilkår.
At Jens Vejmand aldrig selv fik en sten på sin grav, kan vel sammenlignes med vor tids Jens Vejmænd og koner: Den arbejdende befolkning, der i sin alderdom, på grund af evindelige nedskæringer, for at omklamre den hele verden, må nøjes med et gammelt frønnet brædt.
Jeppe Aakjærs digt om “Jens Vejmand” er med sin melodi af Carl Nielsen en dansk sangklassiker. Digtet, der er skrevet i 1905, giver en af de tusinder af ukendte og navnløse proletarer, som byggede Danmark, et navn og en skæbne. Det er formet som en indtrængende henvendelse og som et spørgsmål til os, der er mere velbjergede.
Arnt Uhres tegninger af Aakjærs digt billedliggør Jens Vejmands slidsomme verden. En verden, der har banet vejen for det samfund, vi nu på godt og ondt lever i.
Kunstbogen “Jens Vejmand” er skabt i et samarbejde mellem Arnt Uhre, Jørgen Strunge og Johs. Nørregaard Frandsen.
Billederne er gengivet som plakater – se https://detegn.dk/jens-vejmand-plakater/
Bogen og plakaterne kan ses på Jenle i Salling – https://jenle.dk/